«Шекспірівська галерея» Джона Бойделла у музеї Ханенків

    pic1 2014 — рік Вільяма Шекспіра, таємничого генія, суперечки навколо літературної спадщини якого точаться й досі. І не має значення, що ювілейна дата є достатньо умовною.450-у річницю народження драматурга світ відзначав проведенням різних мистецьких заходів.
      4 грудня у Національному музеї імені Богдана і Варвари Ханенків відбулася презентація «Шекспірівської галереї» Джона Бойделла – однієї з найцікавіших сторінок англійського образотворчого мистецтва, пов’язаноїіз усвідомленням всесвітньої значущості національного генія. До складу виставки увійшли 12 графічних аркушів «Шекспірівської галереї», які у 1790-их роках опублікував англійський видавець і гравер Джон Бойделл (1719-1804)…

     pic12014 — рік Вільяма Шекспіра, таємничого генія, суперечки навколо літературної спадщини якого точаться й досі. І не має значення, що ювілейна дата є достатньо умовною.450-у річницю народження драматурга світ відзначав проведенням різних мистецьких заходів.
     4 грудня у Національному музеї імені Богдана і Варвари Ханенків відбулася презентація «Шекспірівської галереї» Джона Бойделла – однієї з найцікавіших сторінок англійського образотворчого мистецтва, пов’язаноїіз усвідомленням всесвітньої значущості національного генія. До складу виставки увійшли 12 графічних аркушів «Шекспірівської галереї», які у 1790-их роках опублікував англійський видавець і гравер Джон Бойделл (1719-1804). Саме він запропонував кращим вітчизняним художникам створити цикл картин за мотивами п’єс Шекспіра. Ці живописні твори стали окрасою картинної галереї Бойделла на лондонській Пелл-Мелл.

pic2 

Відкриття «Шекспірівської галереї»
Джона Бойделла
Зліва направо: Олена Живкова,
Юрій Вакуленко, Тамара Маркелова
У виставковій залі

    Згодом видавець вирішив презентувати своє зібрання більш широкій європейській публіці та здійснив декілька випусків розкішних репродукційних гравюр за картинами шекспірівського циклу. Його славетна «Шекспірівська галерея» набула широкого розповсюдження та стала чи не найуспішнішим видавничим проектом в історії репродукційної графіки. Не лише висока мистецька якість гравюр, а й їхня загальнозначуща тематика дозволили видавничому дому Джона Бойделла завоювати провідні позиції на європейському художньому ринку.
     pic3Олена Живкова, заступник директора музею з наукової роботи, розповіла гостям про підготовку виставки, її шлях до глядача довжиною в два роки. Сьогодні культура, мистецтво, духовність, на жаль, потребує значно більшої фінансової допомоги, ніж отримує. Тому ми провели реставрацію кожної гравюри власними силами. Доклали до цієї виставки не тільки інтелектуальну, але й суто фізичну ручну працю.
Крім Шекспірівських сюжетів на виставці представлені гравюри з найвідоміших живописних творів світового мистецтва, які видавець Бойделл замовляв своїм кращим майстрам.
     Всі, хто завітав у Музей Ханенків цього тихого зимового вечора отримали неабияке задоволення від атмосфери шекспірівського свята.
      Виставка триватиме до 1 лютого 2015 року.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code