Данилюк: За заворушеннями в Сербії стоїть Москва

Москва використовує підконтрольну організацію “Альянс за Сербію” для організації масових заворушень і дестабілізації Сербії в зв’язку з потенційним вирішенням проблеми Косово за участю американського президента Дональда Трампа і зближенням Белграда з США і Китаєм, а також проводить серію інформаційних операцій для погіршення українсько-сербських відносин і відносин України з Заходом.

Про це в коментарі Guildhall заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк.

8 липня в Белграді відбувся масовий мітинг зі спробою штурму парламенту, після заяв президента Сербії Олександра Вучич про повернення жорстких карантинних заходів і введення комендантської години в ході продовження боротьби з пандемією коронавируса.

Організатором і рушійною силою акції стала проросійська організація «Альянс за Сербію» на чолі зі своїми лідерами медіа магнатом Драганом Джиласом та Бошко Обрадовичем, які оголошені персонами нон-грата в Україні за незаконне відвідування окупованого Криму.

“За протестами в Сербії стоїть Москва, яка контролює сербський« Альянс » і прагне дестабілізувати Сербію. Кремль незадоволений потенційним вирішенням питання Косово за участю американського президента Дональда Трампа і зближенням Сербії з США і Китаєм, який активно інвестує в сербську економіку і кредитує Белград”, – заявив Олександр Данилюк.

Мітинг переріс у масові заворушення, погроми і зіткнення з поліцією в Белграді, Новому Саді, Крагуєваце і Ніші. За даними сербського МВС в Белграді біля будівлі Нової Скупщини (парламенту) зібралися понад 5 тисяч осіб, частина з яких спробувала прорватися в будівлю парламенту, а деяким навіть вдалося прорватися в хол. У Ніші і Крагуєваце протестуючі атакували поліцейські відділки, закидавши їх камінням і факелами, а в місті Новий Сад демонстранти напали на місцеву адміністрацію і розгромили офіс партії Вучича.

В результаті зіткнень постраждали 19 поліцейських і 17 мітингувальників.

Глава міністерства оборони Сербії Олександр Вулін заявив в ефірі телеканалу Pink, що те, що відбувається це не протест проти посилення карантину, а спроба державного перевороту і провокування громадянської війни.

“Демонстрації супроводжувалися серією інформаційних операцій проросійських і російських ЗМІ. Одна з головних стосувалася України та була спрямована на погіршення українсько-сербських відносин і підрив репутації України в очах світової громадськості”, – підкреслив аналітик.

“Сербське видання Alo, відоме своєю співпрацею з російськими ЗМІ, випустило матеріал з жовтим заголовком «Найманці з України знищили Белград! Нове відкриття про руйнівні протести демонстрантів» – в матеріалі розповідалося про нібито участь в протестах найманців американської компанії Blackwater і громадян Сербії, які воювали проти росіян на Донбасі. Така спроба очорнити Україну і США не заслуговувала б уваги, але стала передруковуватися і поширюватися безліччю світових ЗМІ. В результаті, посольство України в Сербії було змушене зробити заяву зі спростуванням причетності громадян України до протестів в Белграді “, – заявив Данилюк.

“Такі інформаційні операції не нові, адже зовсім нещодавно, в червні, російські спецслужби через підконтрольні ЗМІ на окупованих територіях Донбасу поширили інформацію про нібито відправлення українських активістів для участі в протестах в Європі і США”, – зазначив керівник ЦОР.

Нагадаємо, що раніше Guildhall повідомляв про наміри спецслужб Росії інсценувати наявність українського сліду в протестах в Європі.

Джерело: 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code