23 травня українці відзначають День героїв – борців за свободу України

В Україні сьогодні відзначають День героїв. Свято встановлено на честь борців за волю України усіх часів. З 2014 року святкування Дня героїв суттєво поширилось у центрі та на сході.

В Україні  23 травня, відзначають День героїв – борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів Київської Русі і закінчуючи учасниками Революції гідності та бійцями АТО/ООС у Донбасі.

Рішення святкувати День героїв 23 травня було прийнято у 1941 році в Кракові під час Другого великого збору Організації українських націоналістів (ОУН).

Травень було обрано для свята у зв’язку з тим, що саме цього місяця пішли з життя лідери й ідеологи українського націоналістичного руху.

3 травня 1924-го помер один зі співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський. 25 травня 1926-го у Парижі загинув один із лідерів української революції 1917−1921-х років Симон Петлюра. 23 травня 1938-го у Роттердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського націоналістичного руху Євгена Коновальця.

До 1991-го цей день відзначали підпільно. З проголошенням незалежності України День героїв почав набувати популярності.

На сьогодні День героїв ще не є офіційним державним святом. Широко його відзначають на Галичині, однак з 2014 року святкування суттєво поширилось у центрі та на сході України.

Свято встановлено насамперед на честь лицарів Київської Русі, козаків, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків УНР, ОУН-УПА, учасників Української військової організації і Організації народної оборони “Карпатська Січ”, до списку героїв також додалися герої Небесної сотні та російсько-української війни на Донбасі.

Нагадаємо, що з 26 травня 2019 року вступив у силу закон, який Верховна Рада ухвалила ще у грудні 2018 року.  Він передбачає приведення у відповідність пункту 16 статті 6 закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” нормам закону “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті”.  Особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті, присвоїли статус учасників бойових дій. Йдеться про Українську повстанську армію, Українську повстанську армію отамана Тараса Боровця (Бульби) “Поліська Січ”, Українську народну революційну армію, збройні підрозділи Організації українських націоналістів.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code