Новий міністр інфраструктури Владислав Криклій для спілкування з журналістами використовує «відписки» попередників

Як повідомляє НСЖУ, новий міністр інфраструктури Владислав Криклій для спілкування з журналістами використовує «відписки» попередників.

Національна спілка журналістів України хоче почути від Міністра інфраструктури Владислава Криклія його власну позицію з питання масових нарікань на неякісну поштову доставку українських газет, підкріплену чіткою аргументацією. Натомість, на офіційне звернення до Міністерства інфраструктури НСЖУ отримала лише необґрунтовані відповіді, як було за часів колишньої владної команди.

10 вересня 2019 року Національна спілка журналістів України звернулася із офіційним листом до новопризначеного Міністра інфраструктури Владислава Криклія, щодо підвищення цін на поштову доставку газет, яке намагався запровадити національний оператор поштового зв’язку АТ «Укрпошта».

У цьому листі НСЖУ закликала пана міністра стати на захист українських газет та їх аудиторії і не вводити в дію наказ «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою». – Звертаючись до представників нової команди, сподівалися знайти порозуміння та спільно розробити шляхи вирішення ситуації, що склалася з доставкою друкованої преси, які будуть прийнятні для обох сторін. На жаль, у відповідь ми отримали лист від 15 жовтня 2019 року, який своїм змістом дав зрозуміти, що вони налаштовані продовжувати курс колишнього міністра Володимира Омеляна по винищенню українських газет та поштової мережі АТ «Укрпошта», а окремі частини листа процитовані слово в слово з відповідей попередників, – розповідає голова НСЖУ Сергій Томіленко. Зокрема, для порівняння було взято один з останніх листів, який надійшов на адресу НСЖУ, за підписом тодішнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна №4191/21/10-19 від 05.04.2019». Складається враження, що представники Міністерства інфраструктури вкотре нагадають: «Згідно з Положенням про Міністерство інфраструктури України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2015 № 460 Мінінфраструктури є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері надання послуг поштового зв’язку».

Дуже схоже, що курс державної політики у сфері надання послуг поштового зв’язку, який обрала команда колишнього міністра Омеляна, щодо друкованої преси буде продовжувати і команда чинного міністра Криклія. Не втратили нагоди використати і наступне формулювання: «АТ «Укрпошта» здійснює надання послуг з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою та вроздріб відповідно до законодавства України та Правил розповсюдження періодичних друкованих видань, затверджених спільним наказом Державного комітету зв’язку України, Міністерства інформації України та Міністерства транспорту України від 10.12.1998 № 169/81/492, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.12.1998 за № 820/3260.

Як у 2018 році, так і у 2019 «підвищення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою є вимушеним кроком». Приводом для таких дій традиційно є підвищення мінімальної заробітної плати, бо «витрати на оплату праці листонош з нарахуваннями в загальних витратах АТ «Укрпошта» становлять близько 70 %», а також «інфляційні процеси та підвищення цін на паливномастильні матеріали, тарифів на електроенергію, опалення та інші комунальні послуги».

Незважаючи на чергове непропорційне підвищення тарифів, команда Владислава Криклія взяла на озброєння гучне формулювання попередників: «Зважаючи на соціально важливе значення розповсюдження періодичних видань за передплатою, нагальну потребу підвищення якості надання цієї послуги та з метою запобігання виникненню загрози припинення процесу розповсюдження вітчизняних друкованих засобів масової інформації встановлено тарифи на зазначені послуги на рівні їх собівартості». І це не беручи до уваги неодноразові попередні підвищення тарифів. Національна спілка журналістів України хоче нарешті почути від Міністра інфраструктури Владислава Криклія його власну позицію з цього питання, підкріплену чіткою аргументацією, а не старі необґрунтовані відповіді колишньої команди! Чекаємо Урядовців на Всеукраїнській нараді редакторів газет, яку НСЖУ скликає 21 листопада у Києві.

Дайджест новин НСЖУ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code