Дивись українське! VIII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат»

Роль кіно та його вплив на формування світогляду людини важко переоцінити. Чого вартий вислів Леніна: «З усіх мистецтв найважливішим для нас є кіно». Звісно, він мав на увазі пропагандистське кіно. Штучна героїзація, міфотворчість все задля впливу на свідомість радянського глядача, на його виховання. І сьогодні такі тенденції переважають у кінострічках московського виробництва.

Українське кіно довгий час було не в авантажі. Нам потрібно майже заново створювати вітчизняну кіновиробничу галузь. Адже сучасного українського глядача може спокусити тільки висококласне, високоякісне, якщо хочете щире, справжнє, чесне кіно.

З 7 по 10 листопада 2019 року у м. Трускавець відбудеться VIII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат». Презентуючи кінофестиваль на прес-конференції в Укрінформі його генеральний директор Олег Карпин повідомив: «Цього року ми знову робимо таке величезне свято українського кіно. Таку найбільшу кіноподію Західної України. Цього року буде показано близько 50 фільмів за чотири дні. Це буде короткий метр, повний метр і документальні фільми. У конкурсній програмі буде дуже цікаве журі, там і Ахтем Сеітаблаєв і Римма Зюбіна і інші поважні люди».

Анонсуючи VIII Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат» окремо зупинюся на третьому фестивальному дні, а саме спеціальному показі фільмів проекту «Дивись українське!»

В рамках фестивалю «Корона Карпат» 9 листопада відбудеться спеціальний показ фільмів проекту «Дивись українське!»

Кіноновели, створені в рамках проекту «Дивись українське!» – це історії про довічні загальнолюдські цінності. Про те, що навіть маленький вчинок, на який здатна будь-яка людина, може кардинально змінити життя.

У програмі спецпоказу «Дивись українське!» будуть продемонстровані фільми:

«Дякую» режисер Максим Люков

«Шнурочки» режисер Юлія Тамтура

«Підвішена кава» режисер Оксана Тараненко

«Ліфт» режисер Михайло Іллєнко

«Адамівна» режисер Олександр Биков

«Інклюзія в школі» режисер Оксана Тараненко

«Історія однієї перерви» режисер Наталія Давиденко

«Серцеїдка режисер» Олександра Бровченко

«Кобзарський цех» режисер Віктор Придувалов

«Янгол» режисер Володимир Луцький

«Холодний дощ самотності» режисер Олег Павлюченков

«На своїй землі» режисер Олександр Кирієнко

Фільми проекту «Дивись українське!» вже взяли участь у більш ніж 300 конкурсних та позаконкурсних показах та здобули 26 нагород і відзнак на 18 українських та 46 світових кінофестивалях у 23 країнах світу.

Це професійне і водночас дуже людське кіно. Десь трохи наївне, щемливе, емоційне, але не пафосне. Йому віриш. Його хочеться дивитись ще і ще.

Ініціаторами та розробниками проекту є компанія «ВАВІЛОН» та Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!»

Проект реалізується за підтримки Міністерства культури України та Державного агентства України з питань кіно.

Місія Проекту полягає у сприянні розкриттю людського потенціалу та формуванні тенденції сталого розвитку українського суспільства.

Завдання проекту «Дивись українське!»:

збільшення кількості глядачів українського кіно;

поширення творчими засобами громадянських та моральних цінностей;

залучення до кіновиробництва нових авторів та молодих кінематографістів.

Проект складається з комплексу ініціатив:

Щорічний конкурс кіносценаріїв «СВОЄ КІНО» (1-й конкурс: листопад 2016 року – лютий 2017 року, 2-й конкурс: січень – травень 2018 року, 3-й конкурс: грудень 2018 року – квітень 2019 року) за великої зацікавленості авторів (близько 500 конкурсних сценаріїв кожного року, близько 1000 поданих творчих робіт за два сезони).

Кіновиробництво добірки короткометражних ігрових фільмів екранізованих за сценаріями-переможцями першого конкурсу «СВОЄ КІНО». Восени 2018 року завершився знімальний період першого сезону Проекту – відзнято 20 короткометражних фільмів, що входять у два повнометражні тематичні кіноальманахи «На своїй землі» (офіційний партнер Agrіcom Group) та «Двері» (офіційний партнер Райффайзен Банк Аваль).

Відбувається системне поширення та розповсюдження добірки короткометражних фільмів «СВОЄ КІНО». У грудні 2017 року розпочався перший етап демонстрації у кінотеатрах готових фільмів добірки Проекту перед основними фільмами сеансів у форматі 3-хвилинної редакції. Завдяки активній партнерській співпраці з кінотеатрами та кінотеатральними мережами, 18 фільмів Проекту, що були екранізовані за результатами першого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО» переглянуло понад 1 300 000 глядачів, що є абсолютним рекордом для одного кінопроекту.

Інформаційна кампанія з популяризації місії та завдань Проекту (постійно з листопада 2016 року).

Фестивальна дистрибуція фільмів Проекту.

З травня 2018 року розпочалась фестивальна дистрибуція фільмів, що були відзняти за результатами першого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО» і проект вже отримав високі показники у цьому напрямку. Фільми проекту пройшли відбір до конкурсних програм українських кінофестивалів з 100 % показником (з перших 12 фільмів проекту, що були екранізовані за результатами першого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО» та подані до участі у кінофестивалі, всі 12-ть були відібрані до конкурсних програм). Станом на початок жовтня 2018 року в рамках фестивальної дистрибуції фільми Проекту вже отримали 18 фестивальних нагород.

Проект «Дивисьукраїнське – твори своє майбутнє!» продовжує отримувати підтримку у фаховому середовищі.

Наталія Байдан, генеральний директор мережі кінотеатрів «Планета кіно» про Проект: «Ще на стадії підготовки, команда проекту розпочала діалог з українськими кінотеатрами та кінотеатральними мережами щодо демонстрації добірки фільмів Проекту на широких екранах країни. ВАЖЛИВО, що перемовини та погодження даного питання підкріплені повноцінним зануренням представників кінодемонстраторів. Так свої слова підтримки на адресу проекту висловила Наталія Байдан, Генеральний директор мережі кінотеатрів «Планета кіно» – «Дивись українське – твори своє майбутнє!» – це емоційний за своїм форматом та влучний на часі проект. Я дуже позитивно ставлюся до ідеї проекту – створенню мікрофільмів, які передають певні меседжі. Організатори «Дивись українське…» створюють цікавий контент та чітко розуміють , як подавати та просувати цей продукт. Оскільки я входила до складу журі конкурсу сценаріїв та мала змогу передивитися робочий відзнятий матеріал проекту, можу відзначити і високий рівень роботи як сценаристів так і режисерів проекту.

Безперечним є те, що фільми проекту «Дивись українське – твори своє майбутнє!» має побачити український глядач на широких екранах і наша мережа цей проект буде підтримувати!»

Геннадій Кофман український режисер, продюсер, журналіст, один із засновників та програмний директор міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA про свої враження від реалізації проекту «Дивись українське твори своє майбутнє!»: «Маю зізнатися, коли я став свідком ентузіазму, який об’єднав в проекті вже визнаних майстрів і недосвідчених дебютантів – особисто для мене це було повною несподіванкою.

Що це? Вплив часу, який вивільнив неймовірну здатність українців до самоорганізації заради майбутнього країни або справжня любов до справи, яка й зібрала разом фахівців і початківців? Не знаю.

Вже є можливість побачити перші результати. І жодних сумнівів в тому, що творча енергетика, яка закладена в кожний фільм, кожну новелу проекту не залишить байдужими українського глядача. Проте сьогодні я вже не впевнений, що «Дивись українське – твори своє майбутнє!» має лише підвищити лояльність глядача до українського кіно. Мені здається, що потенціал цієї хвилі ще приємно здивує!

Дуже сподіваюся, що в подальшому проект матиме можливість розширити свої межі і для документальних історій про наших сучасників, про країну тут і тепер, про різноманітну і невідому Україну».

Кінокритик та кінознавець Володимир Войтенко про актуальність Проекту: «Проект безумовно архіактуальний, бо засадничо спрямований на творення національних екранних образів, сказати б, для підтримки сердець. А це одне з наріжних завдань мистецтва як такого. Вже створені перші фільми проекту засвідчили жанрове й стилістичне різноманіття і потужний індустріальний рівень, що можна тільки вітати, як правдивий успіх.

Власне, творчий та індустріальний рівень потрібно тримати, а на черзі найважливіше – донесення фільмів до якнайширшої аудиторії, як це замислювалося. Власне, ось він – черговий непростий виклик…»

Матеріал підготувала Тамара Маркелова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code