Студенти Університету «Україна» причетні до встановлення нового рекорду

08 Рекорд України КАРТА УКРАЇНИ ЗІ ШТУЧНИХ МАКІВЗ 5 по 9 травня 2016 року в с. Виграїв (Корсунь-Шевченківський р-н, Черкаська обл) відбувся XXVІ Всеукраїнський збір-похід волонтерських загонів та молодіжних громадських організацій «Козацькими шляхами». Організатори – Всеукраїнська молодіжна організація «Національна Організація Скаутів України» та Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за сприяння партнерів – Українсько-турецького культурного центру «Сяйво», Черкаської міської організації Товариства Червоного Хреста, багатопрофільної медичної клініки «Борис», компанії технічного забезпечення масових заходів «Гарний sound», магазину іграшок «Ігромаг».

08 Рекорд України КАРТА УКРАЇНИ ЗІ ШТУЧНИХ МАКІВЗ 5 по 9 травня 2016 року в с. Виграїв (Корсунь-Шевченківський р-н, Черкаська обл) відбувся XXVІ Всеукраїнський збір-похід волонтерських загонів та молодіжних громадських організацій «Козацькими шляхами». Організатори – Всеукраїнська молодіжна організація «Національна Організація Скаутів України» та Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за сприяння партнерів – Українсько-турецького культурного центру «Сяйво», Черкаської міської організації Товариства Червоного Хреста, багатопрофільної медичної клініки «Борис», компанії технічного забезпечення масових заходів «Гарний sound», магазину іграшок «Ігромаг».
Гасло цьогорічного збору-походу – «Україна починається з тебе». Учасниками заходу стали представники скаутських організацій, лідери дитячих та молодіжних громадських організацій, а також – скаути-новачки – групи зі шкіл, ВНЗ, загони волонтерів.

Активісти з Університету «Україна»
Університет «Україна» вже традиційно долучився до участі та організації заходу, зокрема – студенти Роман ПЕРЕХРЕСТ, Ірина ДОРОНІНА, Наталя СТРОКАНЬ, Христина ФІЛАТОВА, аспірант Анатолій ЛУЗАНОВ; випускники Ніна ГАЄВСЬКА, Олександр ПЕТРОВ, Анастасія БАЗИЛЕНКО, Олексій ТРУФАНОВ, Олександра СУРГАН, журналіст Єгор ВОРОБ’ЙОВ та учасник АТО Іван МИХАЙЛИЧЕНКО. Професорсько-викладацький колектив Університету представляли, зокрема, Ірина ТАЛАНЧУК та Олена ЛЮБИНОК.
Про збір-похід, його цікавинки та родзинки говоримо з Вікторією ДИКОЮ, старшим викладачем кафедри соціальної роботи та педагогіки, начальником табору «Печера рисі», керівником скаутської організації «СОУС».
– Табір «Печера рисі» був одним з найбільших під час збору-походу «Козацькими шляхами» – 162 дитини, загалом же – 208 осіб. Це, зокрема, представники київських шкіл, з якими ми співпрацюємо – №225 та школа Петропавлівської Борщагівка. Багато випускників цих шкіл згодом вступають до Університету «Україна». Студенти Університету «Україна» долучалися і до участі у самому заході, і до організаційної роботи табору. Окрім студентів та дітей з київських шкіл, були також і 16-18-річні скаути, які дуже допомагали у організації різних заходів. Так, на чолі з Наталею СТРОКАНЬ та Іриною ДОРОНІНОЮ, вони проводили одну із найулюбленіших ігор учасників збору-походу – «Ажіотаж».
Була група переселенців на чолі з випускником Горлівського інституту Університету «Україна» Олександром ПЕТРОВИМ. Як і минулого року, ми допомагали їм зробити участь у зборі-поході більш комфортною. Олександр вже давно – член скаутської організації Університету «Україна» «СОУС». А цього року скаутську присягу склала його молодша сестра Інна. Для них це було дуже важливо, дівчинка довго до цього дня готувалася.
Ще одну групу учасників збору-походу – випускників нашого ВНЗ разом з їхніми дітьми – вже традиційно очолює Анастасія БАЗИЛЕНКО – випускниця Університету «Україна», екс-президент студентського самоврядування, викладач. Ще була група дітей, що мають аутизм, разом із батьками. І вони, і їхні батьки дуже активні і наполегливі у досягненні рівності між ними та іншими дітьми, у пізнанні світу. Поруч з цими учасниками ми і самі вчимося, і навчаємо інших дітей толерантності, правильному спілкуванню з однолітками, що мають аутизм. А вони згодом отримали спеціальний приз за результатами «Нічної гри» (серед дітей молодшої вікової категорії) – одного із заходів в рамках збору-походу. Перше місце у цій грі отримала команда з 225-ї школи м. Києва.

Креативні заходи
Збір-похід «Козацькими шляхами 2016» прикрасили дуже оригінальні заходи, зокрема – рекорди. 8 травня відбулося встановлення рекорду України «Карта України зі штучних маків». Для цього було виготовлено близько 5000 червоних маків із паперу. На заході були присутні представники Книги рекордів України, які і вручили сертифікат про встановлення нового рекорду.
Ще одна родзинка збору-походу «Козацькими шляхами» – фестиваль Креативних ідей та фестиваль Борщу. Табір «Печера рисі» та представники Університету «Україна» відзначилися активною участю у фестивалі Борщу – це група студентів на чолі з екс-президентом студентського самоврядування Романом ПЕРЕХРЕСТОМ, група випускників Університету «Україна» на чолі з Анастасією БАЗИЛЕНКО та команда батьків дітей, що мають аутизм. Вікторія ДИКА продовжує:
– Роман представляв свій борщ в оригінальній мисці, зробленій із хліба. Із круглої хлібини було вийнято шматок верхньої скоринки, вийнято м’якоть і таким чином з’явилась така миска. Рецепт борщу, як і сам Рома, – з Черкащини. Юнак навчається на спеціальності «Технології харчування» і має чималий кухарський досвід, який і продемонстрував усім нам. Анастасія зі своєю командою презентувала незвичайний горщик, у якому варився борщ – маленький, на тонких ніжках, який просто стояв у жаринках вогнища. А представник групи дітей, що мають аутизм, Олег Пиришев, провів лекцію про борщ. До того ж, він самостійно у найближчому лісі дістав для борщу свіже м’ясо. Перше місце на фестивалі Борщу посіла команда з Петропавлівської Борщагівки.
Відбувалися майстер-класи з миловаріння, татуювання хною, виготовлення виробів з паперу та шерсті тощо. Працював фітобар, де діти могли не лише випити смачного трав’яного чаю, а й навчитися збирати та змішувати трави для нього. Також були майстер-класи з туризму, на вміння в’язати вузли та розводити вогнище. Учасники збору-походу вподобали майстер-клас «Лісові делікатеси», який проводили викладач кафедри технології харчування Олена ЛЮБИНОК та Єгор БАБИЧ. На ньому готували тістечка та бутерброди різних форм із наявних у наметових кухнях продуктів. Діяли диспут-клуби та театральні гуртки, один із яких вели випускниці Університету «Україна» Ніна ГАЄВСЬКА та Ганна ПУЗАНКОВА. Тетяна РАДЧЕНКО, що працює в одному з київських інтернатів для глухих і слабочуючих дітей, проводила курси з жестової мови, на яких вивчали, а на останній лінійці збору-походу – виконали пісню «Україна – це ти» з репертуару Тіни Кароль. А бажаючих було дуже багато – чи не з усіх таборів, що діяли під час збору-походу.
Ще один проект, що відбувся в рамках збору-походу «Козацькими шляхами» – «Відчуй Україну». Види чуття були розподілені за таборами. «Печера рисі» презентувала танок і відеоролик. Відео було відзняте на території Університету «Україна» перед початком збору-походу, його авторами виступили представники університету на чолі з Наталею СТРОКАНЬ. Назва ролика – «Дотик до України», він присвячений дотику як виду чуття.
Випускники Університету «Україна» долучалися не лише до організації збору-походу та участі в ньому. Випускник кафедри дизайну Андрій ЯРЕМКО виготовив оригінальне оформлення на вході до табіру «Печера рисі» – фігуру голови цієї тварини. Ворота до табору стали дуже популярною туристичною родзинкою, біля якої фотографувалися багато учасників збору-походу.
Маленькі та дорослі учасники збору-походу «Козацькими шляхами» брали найактивнішу участь у заходах в рамках походу. Це і Микола ТАЛАНЧУК, і сестрички Мар’яна та Уляна БАЗИЛЕНКО, і багато інших активних дітей та підлітків – школярів, скаутів, представників волонтерських організацій.

Враження
Вікторія ДИКА, начальник табору «Печера рисі», старший викладач кафедри соціальної роботи та педагогіки Університету «Україна»:
– Діти отримали задоволення від участі, а дорослі – від своєї роботи та спілкування одне з одним. Збір-похід – це частинка життя, яку неможливо пропустити. Це неймовірна атмосфера, це і моя сім’я, і друзі. Це однодумці – Університет «Україна» та «СОУС». Це підсумок усього, що було реалізовано за останній рік. Це моє життя.

Ірина ТАЛАНЧУК, старший викладач кафедри цивільного, господарського та кримінального права Університету «Україна», вихователь однієї з груп табору «Печера рисі»:
– Була дуже рада побачити учасників із Краматорська (переселенці – прим С. П.). Приємно вразило встановлення рекорду «Карта України зі штучних маків». Наша група зробила близько 200 маків. Найбільш зворушливий момент – коли діти встановлювали квіти на мапу. Цікавим був майстер-клас із виготовлення тістечок і бутербродів різноманітних форм від кафедри харчових технологій Університету «Україна». Вироби були не лише смачні, а й дуже красиві. Хлопчики з моєї групи і мій син Миколка захоплено грали на зборі-поході у футбол. Був смішний випадок – я дуже голосно вболівала і радила, як ліпше на полі поводитися. Мене спитали, чи я не тренер?.. (Сміється – прим. С. П.) А коли хтось із дітей не хотів іти на ранкову зарядку, то я говорила – в такому разі, футбол скасовується. За дві хвилини ранкові лінощі зникали без сліду.

Микола ТАЛАНЧУК, 8 років, 2-й клас:
– Мені найбільше сподобалося грати у футбол, а також – коли встановлювали рекорд зі штучними маками. А ще – дискотека, діджей ставив україномовну сучасну музику, було дуже весело, навіть брейк транцювали. Такої дискотеки ще не було!

Ірина ДОРОНІНА, студентка факультету біомедичних технологій Університету «Україна», екс-президент студентського самоврядування:
– Найяскравішим заходом для мене є встановлення рекорду України «Найбільша карта України з найбільшої кількості штучних маків». Момент, коли ми всі разом почали викладати цю карту, був схожий на казку. У руках – маки, в очах – щастя. Ми стали однією дружною родиною, що має спільну мету. Щиро дякую організаторам за заряд позитивних емоцій на цілий рік.

Роман ПЕРЕХРЕСТ, студент кафедри харчових технологій, екс-президент студентського самоврядування Університету «Україна»:
– Найяскравіший спогад цьогорічного збору-походу «Козацькими шляхами» – встановлення всеукраїнського рекорду з виготовлення карти України зі штучних маків! А ще, я вважаю, що страви, приготовлені на багатті, найсмачніші у світі! Дякую організаторам та бажаю натхнення, нових креативних та інноваційних ідей! І сил! Майбутнім учасникам збору-походу «Козацькими шляхами» я раджу брати з собою більше теплих речей, дощовик, «запас смаколиків» (хліб, печиво, ковбасу, згущене молоко) і гарний настрій. Тоді збір-похід «Козацькими шляхами» стане просто незабутнім!

Анастасія БАЗИЛЕНКО, випускниця Університету «Україна», старший викладач кафедри соціальної роботи і педагогіки Університету «Україна», екс-президент студентського самоврядування, керівник однієї з груп табору «Печера рисі»:
– Найяскравіше – командний дух, що виховується у дітей і дорослих одночасно. Ним пройнято все – фестивалі Борщу та Креативних ідей, ігри, зона рекордів, лінійки тощо. Дуже сподобався вечірній вогник з гітарою. Організатори навіть створили пісенник з улюбленими та заздалегідь заявленими композиціями. Було дуже тепло і затишно. Щира подяка організаторам за можливість набути безліч корисних навичок та вмінь, за знайомство і подальше спілкування з однодумцями. Майбутнім учасникам бажаю не боятися прогнозу погоди перед «Козацькими шляхами», адже навіть попри дощ і грози, буде дружньо, тепло, цікаво.

Мар’яна (6 років, учениця 1-го класу) та Уляна (5 років) БАЗИЛЕНКО:
– Найбільше запам’яталося та сподобалося татуювання хною. Також – співати пісні біля вогнища. І – майстер-клас з миловаріння та рекорд з виготовлення карти України зі штучних маків. А ще сподобалося чергувати, як ми варили гороховий суп і кришили горохові брикети.

Світлана ПАТРА,
журналіст Імідж-центру Університету «Україна».
Фото Лесі Байрак та Ірини Таланчук

 

07 Жестова пісня УКРАЇНА ЦЕ ТИ з репертуару Тіни Кароль 01 Автор прикраси - Андрій ЯРЕМКО

03 Майстер-клас із виготовлення тістечок і бутербродів 04 Свій борщ презентує Роман ПЕРЕХРЕСТ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code