Чи бути новим автомобільним заводам в Україні?

018353098 30300У «Делегації німецької економіки», яка представляє Асоціацію торговельно-промислових палат Німеччинив Україні, заявили про те, що Німеччина має намір побудувати нові автомобільні заводи на заході нашої країни в найближчі кілька років. Поки що мова йде про створення 9-10 тисяч робочих місць, це не так і багато, але головне – тенденція розвитку української економіки…

018353098 30300У «Делегації німецької економіки», яка представляє Асоціацію торговельно-промислових палат Німеччинив Україні, заявили про те, що Німеччина має намір побудувати нові автомобільні заводи на заході нашої країни в найближчі кілька років. Поки що мова йде про створення 9-10 тисяч робочих місць, це не так і багато, але головне – тенденція розвитку української економіки.
Якщо ми дійсно хочемо знайти своє місце в Європі, якщо розуміємо, що роль сировинного придатка не тільки не прибуткова, але й нереальна для нас з точки зору тих ресурсів, якими ми володіємо, то наше завдання – використати ті можливості, які у нас є на сьогоднішній день.
Головна з цих можливостей – наявність в нашій країні кваліфікованої робочої сили, оплата праці якої, однак, значно відрізняється від прийнятої на Заході. Це не потрібно нікому пояснювати, можливо – це прикро, але сподіватися на підвищення заробітної плати можливо лише в разі появи в країні сучасного прибуткового виробництва. Перший крок у цьому напрямі – це будівництво підприємств потужних західних фірм. Автомобільна промисловість, хімічна, переробна – це те, що ми добре вміємо. Та є ще цілий ряд галузей таких як легка промисловість, виробництво кормів і продуктів харчуваннявигідних для залучення західних технологій. Тож тенденція- зрозуміла саме на цьому шляху можна розраховувати на реальний прогрес. І те, що Делегація німецької економіки зробила свою заяву в ситуації тривалої військового кризи навколо Донбасу і очевидної нестабільності в політиці, говорить про віру в український економічний потенціал, в те, що є перші результати реформ та курсу на європейську інтеграцію.
Зрозуміло, що це лише перші кроки – причому дуже обережні. І якщо ми хочемо виграти в конкуренції – то повинні робити власні кроки назустріч. Це стосується і змін в законодавстві, і гарантій для інвестицій, і модернізації країни в цілому. Без чесного суду, ефективних правоохоронних органів, прозорої системи державного управління ніяких серйозних інвестицій – а значить, і великих нових сучасних підприємств – ми, звичайно, не дочекаємося.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code