НСЖУ: закон про роздержавлення ЗМІ дасть змогу комунальним газетам вийти зі статусу “кріпаків”

Tomilenko Serhii 2014Проголосований Верховною Радою закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко назвав “новим поштовхом до розвитку місцевих ЗМІ”. Районні та обласні комунальні газети протягом кількох років вийдуть зі статусу “кріпаків”. А от чи зможуть втриматися на інформаційному ринку – залежатиме винятково від редакторів та колективів. Та аудиторії, яка і стає винятковим суддею успішності та потрібності місцевої газети”, – прокоментував новий закон Сергій Томіленко…

Tomilenko Serhii 2014Проголосований Верховною Радою закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” перший секретар Національної спілки журналістів Сергій Томіленко назвав “новим поштовхом до розвитку місцевих ЗМІ”. Районні та обласні комунальні газети протягом кількох років вийдуть зі статусу “кріпаків”. А от чи зможуть втриматися на інформаційному ринку – залежатиме винятково від редакторів та колективів. Та аудиторії, яка і стає винятковим суддею успішності та потрібності місцевої газети”, – прокоментував новий закон Сергій Томіленко. За його словами, прийнятий закон містить основні положення, напрацьовані НСЖУ: “це не примітивна приватизація з молотка, а передача прав на газету колективу. І головне – відповідальності за неї”, – наголосив перший секретар НСЖУ.
“Очевидно, що роздержавлення – це великий виклик для колег. Але – це однозначний прогрес порівняно із “кріпацтвом”, прямим втручанням керівників райрад чи РДА у редакційну роботу, постійними спробами вилучення редакційного майна чи звільненнями головних редакторів….”, – підкреслив Сергій Томіленко.
Нагадаю, Верховна Рада заборонила органам державної влади, іншим державним органам і органам місцевого самоврядування виступати засновниками або співзасновниками друкованих засобів масової інформації. За цей закон в цілому проголосували 260 депутатів при мінімально необхідних 226. Закон набуде чинності з 1 січня 2016 року. Заборона не буде стосуватися права органів держвлади й місцевого самоврядування засновувати або бути засновниками аудіовізуальних (електронних) ЗМІ. У центральних органів держвлади також залишиться право бути засновниками офіційних друкованих видань.
У пояснювальній записці до документа зазначається, що парламентська асамблея Ради Європи ще в 2005 році призивала влади України почати роздержавлення заснованих органами держвлади й місцевого самоврядування друкованих ЗМІ. Також у пояснювальній записці зазначено, що за орієнтовними розрахунками на реформування державна й комунальна друкованих ЗМІ загальна сума коштів становитимуть 195 млн гривень, зокрема на першому етапі – 7 млн гривень.

Джерело Інформагентство “Українські Новини”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code