Винним у збитті МН-17 загрожує заочний суд і довічне – проект резолюції

До проекту резолюції, внесеної на розгляд Ради безпеки ООН, додається статут Міжнародного трибуналу з розслідування знищення Боїнга МН17. Згідно з ним, покарання понесуть навіть ті, хто підбурював до злочину.
Проект статуту опинився в розпорядженні у газети Коммерсантъ.
Як пише видання, у ньому сказано, що юрисдикція трибуналу поширюється на військові злочини, “злочини проти безпеки цивільної авіації” і “злочини, записані в Кримінальному кодексі України”.
Далі пояснюється, що до першої категорії потрапляють, наприклад, “серйозні порушення” ст. 3 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року (про захист цивільного населення під час війни.- “Комерсантъ”), яка забороняє посягання на життя і фізичну недоторканність осіб, які безпосередньо не беруть участі у воєнних діях.
Що ж стосується передбачуваних порушень кримінального права України, то мова, як випливає з проекту документа, йде про цілу низку статей Кримінального кодексу: про вбивство, вбивство з необережності, навмисне руйнування або заподіяння збитків власності, незаконне ввезення зброї, злочини проти громадської безпеки, незаконне володіння зброєю, амуніцією або вибуховими речовинами, приховування інформації про кримінальні злочини, посягання на життя громадян іноземних держав.
З документа випливає, що під суд потрапляють дієздатні особи, яким на момент вчинення злочину (тобто 17 липня 2014) було більше 18 років. Особливо наголошується, що “імунітет або особливі процедурні правила, якими володіє та чи інша офіційне особа відповідно до національних або міжнародного законодавств, не повинні стати перешкодою для трибуналу”.
Ще один важливий пункт – до відповідальності можуть бути притягнуті не тільки люди, які безпосередньо були задіяні у вчиненні злочину, а й ті, хто скоїв його “за допомогою іншої людини”, а також “віддавав накази, підбурював або схиляв” до цього.
Уточнюється, що мова, зокрема, може йти про командувачів збройними формуваннями або людей, які діють в ролі таких.
При цьому суд, як зазначається в документі, може відбутися заочно, тобто за відсутності обвинувачених.
Трибунал повинен складатися з трьох головних органів: палат суддів (одна з них займеться досудовим розглядом, друга – власне судовим процесом, третя – можливими апеляціями), прокурора і канцелярії. Вердикти повинні виносити троє суддів. В апеляційній палаті буде п’ять осіб. Призначатися судді повинні на п’ять років генсеком ООН за поданням країн-членів організації.
Максимальний можливий термін за підсумками розгляду – 30 років в’язниці або довічне ув’язнення.
Вердикт трибуналу повинен бути пріоритетним в порівнянні з вердиктами національних судів.
Нагадаємо, Голосування за ініціативи про створення трибуналу відбудеться в середу, 29 липня, о 22:00 за київським часом.
Запропонований Малайзією проект резолюції зі створення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття Боїнга, що слідував рейсом MH17, зобов’язує всі держави виконувати запити і ордери трибуналу.

Українська правда

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code